Sadzonki, ziemia, sierść psa, pół kilograma zwinnych dżdżownic kalifornijskich w sali konferencyjnej Electrolux w Krakowie to widok rzadki i wzbudzający pozytywne emocje. Mieliśmy przyjemność zorganizowania tych wyjątkowych warsztatów dla pracowników firmy Electrolux, podczas których teoria spotkała się z praktyką, a balkonowa przestrzeń zyskała nowe życie. Spotkanie było częścią cyklu działań promujących permakulturę, życie i ogrodnictwo less-waste oraz ideę miejskiego kompostowania.Zajęcia praktyczne zostały poprzedzone webinarem, podczas którego uczestnicy poznali podstawy i wyzwania ogrodnictwa balkonowego oraz hodowli dżdżownic w kuchennym kompostowniku. Następnie pracownicy Electrolux wzięli udział w warsztatach praktycznych prowadzonych w siedzibie firmy.
Wspólnie stworzyliśmy grządkę podsiąkową typu wicking bed - proste, a jednocześnie genialne rozwiązanie umożliwiające efektywne gospodarowanie wodą na balkonie. Uczestnicy zapoznali się z prostymi sposobami automatyzacji podlewania upraw balkonowych podczas krótkich nieobecności w domu – sami niczym z klocków lego stworzyli działający system.Dużym zainteresowaniem cieszyła się część poświęcona przygotowaniu podłoża z naturalnych, łatwo dostępnych materiałów, takich jak ziemia z krecich kopców, kompost, liście, a nawet sierść psa. Przygotowane podłoże został obsiane warzywami, w tym idealnymi na balkon odmianami pomidorów karłowych stworzonymi w ramach The Dwarf Tomato Project. Pracownicy zabrali sadzonki do domu i z pewnością dla niektórych uczestników był to czas rozpoczęcia własnej przygody z uprawą ziół, warzyw a nawet owoców na balkonie.
Druga część warsztatów budziła największe emocje ze względu na gości – pół kilograma żywotnych dżdżownic kalifornijskich, które zamieniają odpadki kuchenne w czarne złoto ogrodnika – w wermikompost. Wspólnie z materiałów z recyklingu zbudowaliśmy proste i funkcjonalne wermikompostowniki. Trzech śmiałków zabrało dżdżownice do własnego domu by rozpocząć zabawę z kompostowaniem miejskim.
Korzyści dla pracowników i firmy
Warsztaty nie tylko dostarczyły solidnej dawki wiedzy i praktycznych umiejętności, ale również stały się okazją do integracji zespołu w atmosferze kreatywnej współpracy. Pracownicy zyskali praktyczne narzędzia do wprowadzenia prostych, ekologicznych rozwiązań we własnych domach i na balkonach, a także inspirację do troski o własne zdrowie psychiczne poprzez kontakt z roślinami.Dla firmy Electrolux organizacja takich zajęć to nie tylko inwestycja w rozwój osobisty i dobre samopoczucie pracowników, ale również realny krok w stronę realizacji celów zrównoważonego rozwoju i budowania kultury proekologicznej wśród zespołu.
Zaangażowani uczestnicy przynieśli na zajęcia własne sadzonki drzew oraz kwiatów, by podzielić się nimi z koleżankami i kolegami z pracy. Już bezpośrednio po zajęciach pojawiła się inicjatywa, by część donic tarasowych w siedzibie Electrolux zamienić w przyszłości w grządki ziołowe i warzywne. Trzymamy kciuki za ten projekt!Dziękujemy wszystkim świetną za energię i zaangażowanie — miejmy nadzieję, że balkonowe ogródki i domowe wermikompostowniki już pracują pełną parą!
Organizatorem wydarzenia była firma Wellbeing Polska dostarczająca kompleksowe programy zwiększające produktywność i zaangażowanie pracowników. Webinar i praktyki prowadził Igor Bokun, pasjonat ogrodnictwa, trenera mindfulness z wieloletnim doświadczeniem oraz lider projektu FruitPrint.pl - ogólnopolskiego lasu żywieniowego z wizją miliona porcji darmowego jedzenia z drzew.
Cieszymy się, ze mogliśmy być częścią tego wartościowego wydarzenia!
Sadź razem z nami ogólnopolski las żywieniowy i włącz się w wyjątkowe aktywności FruitPrint.pl. Razem możemy przenosić góry!
Operatorem serwisu FruitPrint.pl jest B&B Ventures sp. z o.o., 43-382 Bielsko-Biała, ul. Strażacka 81, wpisaną do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Bielsku-Białej, Wydział VIII Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000205857. NIP: 547-200-08-43, kapitał zakładowy 50.000 zł